Monday, July 4, 2011

Perhimpunan 9 Julai: Titah khas Yang di-Pertuan AgongIstana Negara malam ini mengeluarkan Titah Khas Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin mengenai perhimpunan pada 9 Julai ini. Berikut adalah teks penuh Titah Khas tersebut:Beta sedang mengikuti dengan teliti akan perkembangan cadangan Kumpulan Bersih untuk mengadakan perarakan dan perhimpunan beramai-ramai yang bertujuan untuk menyerahkan memorandum kepada Beta selaku Yang di-Pertuan Agong, dan bagaimana pihak kerajaan menangani isu ini khususnya agensi-agensi dan jabatan-jabatan yang terlibat. Namun Beta yakin kepimpinan negara di bawah Yang Amat Berhormat Dato' Sri Mohd Najib Tun Haji Abdul Razak berkemampuan untuk menangani masalah ini dengan sebaik mungkin. Beta menyeru di dalam keghairahan sebahagian rakyat berpolitik bagi menyuburkan demokrasi dalam negara kita ini hendaklah dipastikan juga bahawa tuntutan demokrasi itu tidak akan membawa kemusnahan kepada negara. Kita tidak boleh terlalu terikut-ikut dengan amalan-amalan negara-negara luar secara umumnya kerana keharmonian dan kestabilan negara adalah asas penting bagi sesebuah negara yang perlu semua pihak pertahankan. Beta juga menyeru kepada pihak kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan rakyat secara adil dan bijaksana dan yang pentingnya Beta selaku Yang di-Pertuan Agong tidak mahu melihat negara bermasyarakat majmuk ini berada di dalam keadaan bermusuhan sesama sendiri ataupun sebahagian rakyatnya bermusuh dengan kerajaan atas apa jua alasan pun. Setiap permasalahan yang timbul, kita sebagai masyarakat bertamadun hendaklah menyelesaikan secara rundingan dan tidak mengikut perasaan seperti pepatah Melayu "Yang Dikejar Tak Dapat Yang Dikendong Berciciran". Hakikatnya demonstrasi jalanan banyak membawa keburukan daripada kebaikan walaupun niat asalnya baik. Sebaliknya kita harus menumpukan kepada matlamat utama memajukan negara, bukannya mencipta masalah yang membuat negara berada terkebelakang. Ingatlah bumi mana yang tidak ditimpa hujan, lautan mana yang tidak bergelora. Itulah pentingnya sifat kesederhanan dan tolak ansur yang telah begitu lama diamalkan oleh warisan pentadbiran negara.

1 comment:

  1. Himpunan BERSIH haram... ok lah... tapi kalau pilihanraya menipu, seleweng duit rakyat, rogol dan bunuh anak orang, mentekedarah duit komisen kapalselam, tipu undi pos takkan tak haram... ini yg dituntut, tapi tak da sekor pun org2 yg diamanahkan kuasa oleh Allah S.W.T dinegara ini yg menjalankan amanah keadilan untuk rakyat. semua kena tumbap dgn kemewahan dan kesenangan dan sanjungan supaya kera-jaan boleh mengerjakan cukup2 kekayaan rakyat... itu lagi berdosa bersar dan lagi HARAM besar...

    Rakyat akan tuntut walaupun satu sen yg diselewengkan diMahkamah Rabbul Jalil nanti... siap korang semua... kat dunia korang gahlah kena sanjung, makan free, duit air free, bil letrik free, pergi jalan2 luar negara free... tapi masalah rakyat korang abaikan dek leka dgn kesenangan dan kemewahan yg disogok oleh org2 yg berkepentingan.

    ReplyDelete