Wednesday, July 6, 2011

Bersih 2.0: Bebaskan semua tahanan, tubuh suruhanjaya diraja pilihan raya


KUALA LUMPUR, 6 Julai — Sekretariat Bersih 2.0 akan meminta Datuk Seri Najib Razak agar mengadakan satu suruhanjaya diraja meneliti amalan-amalan pilihan raya negara ini dan membebaskan kesemua penyokongnya yang sedang ditahan, kata pengerusinya Datuk Ambiga Sreenevasan hari ini.

Ambiga juga berkata, Bersih 2.0 kecewa kerana pihak polis meneruskan tindakan mereka menahan dan mendakwa meskipun Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin telah bertitah menasihatkan agar segala isu yang ada diselesaikan menerusi saluran perundingan.

“Adalah lebih baik jika mereka hentikan (tindakan menahan) dan keutamaan yang sangat penting (sekarang) ialah membebaskan kesemua yang ditahan,” kata Ambiga pada sidang media di sini pagi ini.

Bekas presiden Majlis Peguam itu berkata Yang di-Pertuan Agong telah perkenan mendengar isu-isu yang dibawa ketika pertemuan di Istana Negara semalam.

“Atas semangat penyatuan, kami menerima tawaran sebuah stadium (sebagai lokasi perhimpunan) atas semangat yang baik,” kata Ambiga lagi.

No comments:

Post a Comment