Tuesday, June 21, 2011

'Hasutan': KJ mahu Ibrahim Ali disiasat...?


Amaran yang disuarakan presiden PERKASA, Datuk Ibrahim Ali supaya masyarakat Cina menyediakan stok makanan bagi menghadapi perhimpunan BERSIH 2.0 merupakan kenyataan "perkauman, menghasut dan berbahaya," kata ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin.
Khairy juga berkata tindakan perlu dikenakan ke atas Ibrahim kerana amaran tersebut jelas merupakan satu ancaman kepada negara.
Setidak-tidaknya, Ibrahim perlu disiasat di bawah Akta Hasutan 1949 kata Khairy lagi yang turut menyatakan bahawa amaran ahli parlimen Pasir Mas itu tidak mewakili pandangan daripada majoriti masyarakat Melayu.
Khairy berkata demikian ketika bercakap dalam satu sidang media di Parlimen hari ini apabila mengulas laporan memetik kenyataan Ibrahim Ali yang membayangkan bahawa keadaan huru-hara akan berlaku sekiranya perhimpunan BERSIH 2.0 tidak dihentikan.
Ibrahim dipetik sebagai berkata: "Tuan-tuan bayangkan perhimpunan BERSIH tidak dibatalkan, mereka teruskan juga, (mereka) tidak umum bahawa mereka akan batal pada 7 atau 8 Julai, saya percaya masyarakat Tiong Hua mungkin ramai-ramai, semua sekali, belilah bekalan makanan tambahan simpan di rumah.
"Apa sahaja boleh berlaku," katanya.

2 comments:

  1. memang patut disiasat..... bersih adalah cara menunjukkan suara rakyat digambarkan secara terang yang boleh dilihat dgn nyata..... sebab rakyat ditipu dgn berbagai helah oleh pemerintah....rakyat suruh gunakan dakwat...tapi kerajaan telah menghabiskan duit beli dakwat, tapi tak digunakan ...kata ada penipuan.... padahal negara yang maju pun sudah menggunakan dakwat...... Bersih bukan untuk menghura harakan keadaan..... Cuma berkumpul beramai ramai itu saja, Seperti dahulu kita pernah mengadakan perhimpunan kenaikan gaji oleh CUEPACS,NUTP,MTUC

    ReplyDelete
  2. Saya sependapat dengan anda ..
    Bersihkan system pilihan raya , ia juga baik untuk Umno...

    ReplyDelete