Sunday, May 22, 2011

MBRM Merakamkan Ucapan Takziah Kepada Keluarga Mangsa Tanah Runtuh.

Kerajaan masih tidak mahu mengambil iktibar , Sudah banyak berlakunya trajedi sedemikian sebelum ini. Namun tiada tindakan yang membantu untuk mengelak kejadian yang serupa terjadi . Yang mengakibatkan nyawa terkorban atas kecuaian manusia yang meluluskan porject yang bakal membahayakan manusia.


Begitu juga pada project yang bakal di laksanakan iaitu pemprosesan nadir bumi bernilai RM700 juta di Gebeng, Kuantan yang dimiliki syarikat Lynas yang berpengkalan di Australia.


Tanah runtuh: 16 terbunuh, 9 selamat
May 22, 11 6:48am Pasukan mencari dan menyelamat mengambil masa kira-kira 15 jam untuk mengeluarkan semua 25 mangsa yang tertimbus dalam kejadian tanah runtuh di Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa di Batu 14, Hulu Langat.


Operasi yang bermula pukul 2.45 petang semalam, berakhir kira-kira 5.30 pagi ini dengan penemuan mangsa terakhir pada pukul 5.05 pagi.Timbalan Ketua Polis Daerah Kajang Supt Azman Ayob ketika memberikan perkembangan terkini mengenai insiden itu kepada pemberita di lokasi kejadian pagi ini berkata mangsa yang terkorban dalam tragedi itu ialah 16 orang manakala sembilan mangsa yang terperangkap selamat.Mangsa yang meninggal dunia di bawa ke Hospital Kuala Lumpur untuk dibedah siasat, katanya.Azman berkata lokasi mangsa yang berada berdekatan antara satu sama lain membantu memudahkan usaha mencari dan menyelamat.


Pasukan mencari dan menyelamat membabitkan seramai 754 anggota daripada pelbagai agensi bantuan termasuk Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Bomba dan Penyelamat, Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia (JPAM), pasukan Smart, tentera 4 Divisyen, Pasukan Gerakan Am (PGA) dan St John."Operasi mencari dan menyelamat dihentikan setakat ini dan akan disambung pada 8 pagi ini bagi membuat gerakan terakhir untuk pastikan tidak ada lagi mangsa yang terperangkap," katanya.

No comments:

Post a Comment