Saturday, April 30, 2011

Serangan Artileri Israel di Gaza Mencederakan 4 Penduduk Palestin.Gaza – PIP: Tank-tank Zionis Israel, Kamis (28/4) petang, melancarkan sejumlah serangan artileri ke sebuah rumah penduduk Palestina di daeah Hijr Dik di timur kamp al-Buraij di wilayah tenPlastigah sempadan Gaza. Serangan ini mengakibatkan sejumlah penduduk Palestin cedera.

Sumber-sumber keamanan Palestin di Jalur Gaza dalam penyataan khusus kepada koresponden Pusat Informasi Palestina, Kamis (28/4), mengatakan penjajah Israel menembakan sekitar 6 meriam dekat daerah Hijr Dik di timur al-Buraij. Serangan ini mengakibatkan 4 orang warga palestin cedera setelah serangan itu jatuh ke rumah mereka di derah sekolah di timur kamp pelariani al-Buraik di wilayah tengah sempadan Gaza.

Jurucakap palang mereh Tinggi Layanan Petolongan dan Emergency di sempadan Gaza, Adham Abu Salamia, kepada koresponden Pusat Informasi Palestin, menjelaskan bahawa tim penolong dan ambulan Palestin berjaya merawat 4 orang penduduk yang cedera , di antaranya seorang warga tua dan seorang wanita di rumah sakit Syuhada al-Aqsha di Deir Balah.

Rumah yang menjadi trget serangan adalah milik penduduk bernama Nasher Abi Said. Lokasinya tidak jauh dari garis pemisah, sekitar 200 meter, arah timur kamp pemisah al-Buraij di wilayah tengah sempadan Gaza.

Abu Salamia menambahkan tim penolang Palestina berjayal membawa mangsa satu jam setengah ketika serangan.(asw)

No comments:

Post a Comment